T Y S K L A N D

Hemma igen efter tre fantastiska dagar i Tyskland!
Vi landade i Bremen och tog oss ut till Verden där Hannoveranarförbundet skulle hålla sin majaktion för unghästar i dressyr och hopp=)

Vi var ett glatt gäng så jag har haft kul dygnet runt! Men i och med att hästarna var i fokus kommer jag som vanligt hem med nya erfarenheter och insikter. Man lär sig så mycket av att få tillbringa något dygn i sådana typer av stall och hästhållning. Jag ska försöka kategorisera upp det som jag lade märke till "over there" och verkligen ta till mig.

Jag blir så otroligt inspirerad att utveckla min egna ridning ännu mera. Beridarna är grymma där! Liksom grommarnas hästskötsel. Woho!

Om jag blev sugen på att ha en egen  dressyrhäst? Jaaaaa=)

Sammanfattning;

Hästarna;
Det var ca 100 hannoveraner hästar till försäljning i åldrarna 3-5 år till dressyr och hoppning. Vissa hästar hade vant sig vid sadel 3-4 veckor innan auktionen och vissa hade hunnit starta någon tävling. Hästarna hade vart på utbildning under ca 3-4 veckor innan auktionen- vissa hästar reds in under den tiden då med andra ord.
Hästarna hade knoppar i manen och pannluggen hela tiden.

Löshoppningen
Hopphästarna löshoppades med markbom, hinder, hinder. De varierade hinderna med räcken och oxrar. Började lågt och hoppade slutligen högt, ca 130-140 cm på oxern ut. De var mycket noga att hästarna var lugna när de släpptes över markbommen, från stillastående och med lungt mod, en mycket skicklig man skötte den biten. De hade två hästar inne åt gången där de hoppade varannan gång var. Det var inte mer än 5-6 gånger de löshoppades.

Hoppning under ryttare
På förmiddagen innan auktionen hoppades hopphästarna under ryttare. De hade en bana som var en oxer i mitten på långsidan, ett räcke genom en av diagonalerna och en oxer på den andra diagonalen. Hindrena låg runt 1 m.

Dressyren
Hästarna som visades upp för dressyren red mycket i olika tempoväxlingar i trav och galopp. De red i högform och jag tyckte att de verkligen hade kortat upp hästarna maximalt, tygeln var bra mycket kortare än vad vi normalt annars rider på. Alla red med sporrar modell stor=P samt lång dressyrpisk. Hästarna kunde fatta fina galopper från skritt. De kunde galoppera i kortgalopp på böjt spår.
De red på stora volterna. (De visade inga rörelser som t ex sidförande) De visade ökad trav och att de kunde lägga ner hästen på längre tygel med bibehållen bärighet.
De gav ofta hästen en klapp på innnsidan med tygeln kvar i klappandehanden när hästen "strulat" men ändå tagit sig igenom uppgiften. Det var mycket rörelse på läktaren runt hela ridbanan så hästarna vart skrämda m å n g a g å n g e r. Eller för speakern, blomlådorna eller höga plötsliga ljud. Beridarna tog alltid hästarna igenom "farligheterna" i trav eller galopp (aldrig skritt), därefter klapp på halsen. De läxade aldrig upp hästen när den vart rädd utan bara drev på med säte och skänkel på den där korta tygeln jag nämnde om på så sätt sparkade de heller aldrig bakut utan den gick då hellre upp lite på bakbenen.

Anläggningen
Stor ridarena med läktare. Infravärme riktad ut över publiken. En ridshop, och tre matställen. Massor av fräscha toaletter. En stor ridbanan intillliggandes till arenan samt en mindre ridbanan där de hoppade fram hästarna. Ett gigantiskt stall med tre gångar i bredd med säkert 30-40 boxar per gång. Uppställningsmöjligheter, inbyggd spolspiltor och solarier i varje stallgång. Alla hästar stod på halm och åt havre och eller musli och hö. De verkade stormocka och tömma boxarna efter någon vecka, då boxväggarna var mobila så tömnde de nog stallet med traktorer, och bara mockade bort bajset så dagligen istället.
Det fanns toaletter i anslutning till stallet som var lika fräscha som i en nybyggd villa=) Hästarna som hade boxarna i ytterkant hade öppet fönster att titta ut i. Sen fanns det flera stallar på anläggningen omkring. Men huvudstallet och ridhusbanorna låg alla under samma tak- helt otroligt. Stall och ridbanorna inne hade högt i tak och ljusinsläpp från taket så det var ljust och fräscht överallt. Ridhusbotten var jätte fin, samma vi får till vårt nya ridhus tydligen=)

Groomarna
Jobbade flitigt. Allt läderdon smordes efter varje ritt. Hästarna tempades varje dag. Välryktade hästar!
Men alla rökte i stallet och det fanns tillochmed askoppar inne i stallet=/

Auktionen:
Dyraste hästen 40 000 euro
Billigaste 6 000 euro
En häst vart osåld=/

Många glada vinnare som skrek rakt ut i glädje när de vann. En liten flicka ( ca 13 år?) vann en fin dressyrhäst. Hon grät av lycka och sprang iväg ut till stallet till sin nya häst=)=)=)=)=)=)=)=)=)=)=)=)=) Då vart jag själv lite gråten i ögat av att se lyckan=)
En kvinna satt och budade in säkert 6-7 hästar (1,5 miljon?!) hon satt precis intill oss- kul att se! Hon var också jätte glad=)
Många var från Tyskland, men det fanns folk från stora delar av världen där.

Bilder;

Beridarna väntar på sina hästar som provrids!

Mette provred=)

En bridare

En annan beridare

En beridare med flagga över matta i galopp

Vår favvo-beridare Sacha!

Crax lillebror! Samma mamma=)






Kommentarer



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback